ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pored trospratnog kaveza sa kućicom, posudom za pesak, naravno hrane, piljevine i sena, šta je još potrebno za dobro uzgajanje jedne činčile? Koliko često im treba čistiti kavez i može li kao dezinfekciono sredstvo da se koriste na primer kupke, deterdženti, itd.? Kako se daje i menja pesak za činčile? Hvala, Luka

O: Mslim da ste Vašoj činčili omogućili odlične uslove za život. Pored svega toga, neophodno bi bilo i da joj pružite dosta pažnje, kako se ne bi osećala usamljeno. Redovno je puštajte da šeta po stanu, ali pre toga morate obezbediti sve kablove, kućne biljke, zatvoriti prozore i skloniti sve lomljive predmete. Redovno je puštajte da šeta po stanu, ali pre toga morate obezbediti sve kablove, kućne biljke, zatvoriti prozore i skloniti sve lomljive predmete. Činčile imaju veoma razvijen dlačni pokrivač i posvećuju dosta pažnje njegovom redovnom održavanju, tako da su generalno čiste i uredne životinje. Za redovnu higijenu potrebno je da im omogućite redovno kupanje u pesku koji je namenjen toj nameni. Pesak joj možete ponuditi svakodnevno, najbolje predveče, pošto su činčile noćne životinje.

Stavićete ga u neku širu posudu (u koju može da uđe činčila). Pesak morate menjati jednom nedeljno, jer se može zasititi nečistoćama i izgubiti efikasnost. Naime, pesak skida masne nečistoće i prlja se. Pesak joj možete ponuditi svakodnevno, najbolje predveče, pošto su činčile noćne životinje. Stavićete ga u neku širu posudu (u koju može da uđe činčila). Pesak morate menjati jednom nedeljno, jer se može zasititi nečistoćama i izgubiti efikasnost. Naime, pesak skida masne nečistoće i prlja se. Higijenu kaveza održavajte takođe svakodnevno, a jednom mesečno možete dezinfikovati kavez. Na taj način prevenirate pojavu nekih oboljenja. U ponudi Pet Centra možete naći dezinficijens koji je visoke efikasnosti, a možete ga bezbedno koristiti. Naziv proizvoda je Oxicid S (Krka).

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak