Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam mačka starog 6,5 godina. Kastriran, redovno vakcinisan i redovno čišćen od parazita, spoljnih i unutrašnjih. Pokušavali smo u početku sa Drontalom i Cestalom, ali on je uvek izbacivao na kraju tabletu, držao je u ustima, i veoma se opirao i borio. Veoma je nezgodan, i veterinaru nije uspelo da mu da tabletu već mulja po ustima i izbaci. Zbog toga smo prešli na Advokate preparat, jer je jednostavniji za aplikovanje (na mesec ipo dana). Međutim, on je počeo ovog proleća da izlazi malo u naše dvorište, ranije je bio uvek u kući, i pre 2 dana primetim u stolici male bele gliste iako smo ga redovno čistili. Kupila sam kod veterinara Drontal cat i dala mu juče nekako na špric uz pomoć jogurta. On ima 4 , 8 kg a tableta je za 4 kg. Jedan veterinar mi je rekao da mu dam jednu tabletu a drugi da mu dam jednu i plus 1/4 tablete. Prvi mi je rekao da ga očistim za mesec dana ponovo, a drugi za 14 dana, on mi je takođe i rekao da Advocate ne deluje na pantljičaru i da je bolje davati Drontal. Molim vas za savet, da li da mu dam naknadno još 1/4 tablete i šta ubuduće i kad i kako da mu damo? Pozdrav Slađana PS. Imamo ova 2 veterinara u gradu i ponekad idemo kod jednog nekad drugog, zavisi kad je potrebno i koji radi (nekad je hitno a neki od njih ne radi pa zato moramo da promenimo)

О: Drontal Cat je tableta, antiparazitik koji deluje na crevne parazite, širokog je spektra dejstva a deluje i na cestode i nematode. Kontraindikovana je primena tokom graviditeta, mačaka mlađih od tri nedelje, vrlo bolesnih i kahektičnih životinja.

Tablete se daju direktno ili u komadu mesa. Posebne dijetetske mere nisu potrebne. Primenjuje se jednokratno. Kod infekcije askaridima, naročito kod mačica, ne može se očekivati potpuna eliminacija parazita pa bi ponovljene tretmane trebalo sprovoditi u intervalima od 14 dana od 2-3 nedelje starosti. Odrasle macke se čiste od crevnih parazita 3 do 4 puta godišnje. Ukoliko postoji jaka infestacije parazitima odnosno kada primetimo njihovo prisustvo u izmetu ili povraćenom sadržaju tada treba ponoviti aplikaciju posle 14 dana, a zatim dalje u redovnim intervalima, odnosno svaka 3-4 meseca. Drontal Cat se aplikuje 1 tableta na 4 kg telesne mase, odnosno od 1,0-2,0 kg - 1/2 tab, 2,1-4,0 kg - 1 tab, 4,1-6,0 kg - 1 1/2 tab i 6,1-8,0 kg – 2 tab.

Kod onih mačaka koje su agresivne ili ne postoji mogućnost davanja tableta kao antiparazitici širokog spektra na crevne parazite mogu se koristiti paste ili spot on preparati, prema proizvođackim uputstvima. U Pet centar prodavnicama možete pronaći Virbacovu Vitaminthe pastu za pse i za mačke koja se alikuje 1ml paste na 2kg težine ili Bayerov spot on preparat Profender koji se daje u zavisnosti od težine mačke direktno na kožu, odakle se upija i prelazi u sistemsku cirkulaciju, a zatim deluje na crevne parazite.

Advocate cat je spot on preparat koji svojim sastavom deluje na buve, ušnog šugarca, larvene oblike dirofilarije i želudačno - crevne nematode Toxocara cati i Ancylostoma tubaeforme. Ovaj proizvod se ne koristi kod mačića mlađih od 9 nedelja. Postoje dve tube i to za mačke do 4kg telesne mase i mačke čija je težina od 4-8 kg.

Ukoliko želite da sa sigurnošću utvdite koji je parazit prisutan u digestivnom traktu posavetujete se sa Vašim veterinarom da uradite mikroskopsko - koprološki pregled, a zatim na osnovu nalaza jaja definitivno utvrdite i koji je parazit u pitanju.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak